Як вибрати тістоміс за 5 хвилин?
Замішування тіста вручну - досить енергозатратний процес для людини, тому має сенс використовувати досягнення технічного прогресу і довірити виконання цього завдання тестомесильным машин.
Основні переваги використання тістомісів в порівнянні з замісом тіста вручну:
- можливість замішати різні обсяги тесту (від 2 до 120 кг і більше) без залучення додаткової робочої сили;
- швидкість змішування інгредієнтів і доведення їх до однорідної маси за певний проміжок часу;
- якість тесту, яка володіє необхідними фізичними і механічними показниками для бажаного продукту;
- збільшення кількості виконуваних завдань за одну одиницю часу: поки агрегат замішує тісто, персонал виконує інші технологічні задачі;
- турбота про персонал за рахунок полегшення фізичної праці.
Нижче в статті ми розглянемо основні критерії вибору тістомісильних машин виходячи з технічних характеристик.
Умовно тістоміси прийнято ділити на дві основні групи:
- для крутого тіста - горизонтальні з Z-подібним місильним органом;
- для дріжджового тіста - спіральні з S-подібним місильним органом.
Досить часто з метою вимішування тестової маси використовуються планетарні міксери або так звані кремозбивальні машини. Слід зазначити, що це є, швидше додатковою функцією, ніж основний, тому, щоб планетарний міксер прослужив довго, використовувати його для цих цілей необхідно суворо дотримуючись рекомендацій виробника, вказаних в інструкції з експлуатації.
За способом замісу тестомешалки поділяються на тістоміси:
- порційного типу - заміс відбувається у визначених обсягах та часових інтервалах;
- безперервного типу - припускають постійну подачу інгредієнтів і безперервний потік тестової маси.
На сьогоднішній день найбільш поширеними і популярними в комерційній діяльності є тістоміси порційного замішування, які, як правило, завозяться в Україну в якості базової складської програми і успішно експлуатуються в невеликих пекарнях, кондитерських і на кухнях громадського харчування. Машини безперервного замішування використовуються на великих підприємствах, розрахованих на масове виробництво, виготовляються і поставляються в Україну, як правило, під індивідуальне замовлення.
При виборі тістоміса також варто звернути увагу на мобільність діжі і місильного інструменту, яка значно полегшує процеси роботи і догляду за тестомесом. В найбільш популярних спіральних тестомесах:
- дежа може бути знімною або стаціонарною;
- робочий орган - підйомним або непідйомним.
По електричному підключення серед усього асортименту тістомісів є як однофазні, так і трифазні моделі. На сьогодні вибір настільки широкий, що можна знайти різні комбінації потужності двигуна і визначеного виробником підключення. Проте багаторічний досвід ремонту і обслуговування тістомісів говорить про те, що трифазні двигуни більш надійні, оскільки вони менш схильні до перевантаження і перегріву, а також менш чутливі до падіння напруги (за умови, що це падіння не перевищує встановлені заводом допуски).
Підсумовуючи, виділимо основні питання, на які треба відповісти при виборі тістоміса:
- Яке тісто Ви плануєте замішувати і з якою вологістю? (визначаємо тип тістоміса)
- Який обсяг тестової маси необхідний? (визначаємо об'єм діжі)
- Яка структура тесту необхідна? (визначаємо кількість швидкостей)
- Якої конструкції віддаєте перевагу: зі знімною діжею і підйомним місильним інструментом чи ні?
- Які параметри електроживлення доступні на Вашій кухні, чи є можливість забезпечити 380В?
Тістоміс – це не найскладніше електромеханічне обладнання, однак воно вимагає регулярного технічного обслуговування. Для цього Вам бажано мати контакти електрика, який буде стежити за електричною частиною, і слюсаря-ремонтника, який зможе здійснити регулювання натягу ременів/ланцюгів, а також своєчасну заміну механічно зношених деталей при такій необхідності.